Comenzi la 0265 426.099 / 0752 784.916
Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 500 lei.

Afectiuni

Argila Albastra de Raciu

Acnee, eruptii ale fetei, cuperoza si riduri

Acneea este o boala inflamatorie a foliculului de par sebaceu. Fiecare folicul contine un fir de par mic si mai multe glande sebacee. In mod nomal, sebumul, substanta uleioasa creata de glandele sebacee urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. Rolul sau este de a lubrifica si proteja pielea. In cazul acneei, sebumul este blocat in folicul de catre anumite celule care se afla la suprafata si o bacterie a pielii se multiplica in interiorul porilor blocati. Astfel, tesutul inconjurator se inflameaza.

Acneea poate afecta toti tinerii (12-17 ani) la un anumit moment. Se estimeaza ca mai mult de 90% din adolescenti, 50% dintre femeile adulte si 25% din toti adultii fac acnee. Adultii intre 20 si chiar 40 de ani pot avea acnee. Unii oameni pot face acnee pentru prima oara ca adulti. Acneea afecteaza aproximativ in egala masura tinerii si tinerele. Insa, barbatii sunt mai predispusi la forme mai grave si de durata ale acneei. Adultii pot face diferite forme de acnee, precum acneea vulgara, chistica sau rosacee.

Acneea poate lua multe forme si poate avea reactie diferita pe oameni diferiti. In principiu, acneea se imparte in doua categorii mari: acnee neinflamatorie (punctele albe si punctele negre) si acnee inflamatorie (papule, pustule, noduli sau chisturi).

Papula este o mica leziune solida (maxim 5 mm) usor ridicata deasupra pielii. Un grup de papule foarte mici sau microcomedoane pot fi aproape invizibile, dar se simt la atins. Papula este cauzata de reactie celulara la acnee. Leziunea este o schimbare fizica in tesutul corpului, cauzata de o boala sau de o lovitura/taietura. O leziune poate fi externa sau interna.

Pustula reprezinta o leziune fragila ce contine un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii. O pustula ce se formeaza peste un folicul sebaceu are de obicei un fir de par in centru.

Comedonul este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de par mici si bacterii. Cand un comedon e deschis se numeste punct negru, deoarece la suprafata are o aparenta neagra. Un comedon inchis este numit punct alb; acesta apare ca o umflatura colorata sau usor inflamata a pielii.

Macula este o pata rosie, temporara, ce ramane dupa o leziune acneica vindecata. Este plata, de obicei rosie, cu o granita bine definita. Poate persista cateva zile inainte sa dispara.

Nodul ca si papula, este o leziune in relief, cu o forma neregulata. Spre deosebire de papula, nodulul este caracterizat de inflamarea mai in adancime a pielii si poate duce la distrugerea tesutului si deci la cicatrici. Nodulii sunt foarte durerosi si nu raspund decat la anumite tratamente.

Chistul este o leziune ca un sac ce contine celule albe, celule moarte si bacterii. Este mai mare decat o pustula, poate fi foarte inflamat si se intinde pana in adancimea pielii. Chisturile si nodulii apar de multe ori impreuna, intr-o forma de acnee numita nodulochistica.

Cuperoza reprezinta al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, o boala inflamatorie a pielii. Aceasta afectiune a epidermei, cuperoza, le atinge mai ales pe femeile intre 40 si 50 de ani, inainte sau dupa instalarea menopauzei. Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool, care poate disparea in timp dupa incetarea factorului agresor. Ulterior, roseata se combina cu teleangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele) ce apar sub forma unor linii rosii care dispar la aplicarea de presiune pe obraz, nas sau barbie.

Dupa o perioada de timp, se adauga cosurile, care se pot infecta, transformandu-se in pustule. Netratata, aceasta boala se agraveaza, roseata devenind permanenta, teleangiectaziile dand aspect dizgratios tegumentului, cosurile se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu care se numeste rinofima.

Frecvent, predispozitia la cuperoza este ereditara. Intre posibilele cauze au fost identificate dilatarea exagerata a vaselor din piele, tulburari endocrine (apare des la menopauza), diferite afectiuni gastrointestinale precum gastrite, colon iritabil, tulburari de tranzit, avitaminoze si unele infectii.

Climatul are un rol foarte important in aparitia si agravarea cuperozei. Este favorizata de sezonul rece, de variatiile bruste de temperatura, soare puternic, expunere la ultraviolete sau alte conditii meteorologice extreme. Puseele pot fi declansate si de ingestia de alcool, de bauturi sau alimente fierbinti, de consumul de produse foarte condimentate si de tutun.

Ridurile sunt ca niste santuri fine ce se regasesc la suprafata pielii; ele apar cu cat inaintam mai mult in varsta deoarece celulele se divizeaza mai greu, iar stratul intern al pielii, dermul, se subtiaza. Elastina, care este proteina care confera gradul de prospetime a tenului, si fibrele de colagen (ce sunt proteinele ce au rol in sustinerea de la nivelul pieli), devin tot ma slabe si se pot rupe, cauzind aparitia ridurilor. Factorii care influenteaza aparitia ridurilor sunt: expunerea indelungata la soare (determina distrugerea colagenului din piele), fumatul, slaba hidratare a pielii, expresiile fetei (incruntarea de ex. duce la aparitia ridurilor mult mai repede), inaintarea in varsta (pielea isi pierde din elasticitate, nereusind sa pastreze o buna hidratare, fapt care duce la aparitia ridurilor), vantul, frigul.

Produse recomandate: Pasta Cosmetica - 200 gr. sau Pasta Argila Albastra - 500 gr.