Comenzi la 0265 426.099 / 0752 784.916
Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 500 lei.

Afectiuni

Argila Albastra de Raciu

Gingivite, paradontoze, candidoza, afte bucale, dureri de dinti

Gingivita este o boala care afecteaza doar gingia (tesutul care inconjoara dintii). Bolile gingiilor sunt progresive si se intind sub linia de insertie a gingiei, afectand tesuturile de suport ale dintilor si osul, aparand parodontopatia. Gingivita se manifesta prin gingii rosi, inflamate, care sangereaza cu usurinta la periaj. Deoarece gingivita nu cauzeaza, de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmeaza tratamentul necesar.

Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progreseaza. Gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatii adanci, unde bacteriile se pot dezvolta si distruge osul in care dintii sunt fixati. Gingiile se retrag ducand la aspectul de dinti lungi. Dintii devin mobili, pot cadea sau trebuie extrasi.

Aftele sunt rani superficiale a mucoasei bucale. Au forma unei ulceratii dureroase, clar delimitate, de culoare alba, sau ocazional galbena, inconjurata de o membrana rosiatica. Aftele mici se vindeca de la sine in decursul a zece zile, fara a lasa cicatrice. Totusi sunt foarte dureroase in tot acest timp, in special in momentul masticatiei.

Cauzele formarii aftelor sunt putin cunoscute, desi au fost identificate anumite elemente ce favorizeaza aparitia acestora, precum factori ereditari, anumite alimente (alimente bogate in histamine, adica branza cu mucegai, nuci, alune, ciocolata, caise, ananas, capsuni, zmeura, lamaie etc.), trauma fizica (muscarea mucoasei bucale, aparatele dentare si protezele, perierea agresiva a dintilor), anumite medicatii, stresul, hormonii (ciclul menstrual, sarcina) sau fenomene imunologice. Frecventa aparitiei aftelor bucale este de 42% pe gingii si 32% pe obraji, restul aparitiilor fiind localizate pe varful limbii, pe buze si pe cerul gurii.

Paradontoza, o boala stomatologica foarte frecventa, consta in afectarea sistemului de sustinere a dintelui in alveola. Cauza principala este de natura microbiana si afecteaza mai intai gingiile, acestea se tumefiaza din cauza infectiei produse de microbii aflati in placa bacteriana de la baza gingiilor. De la acest nivel, infectia inainteaza - fara cale de intoarcere - spre alveola dentara, afectand aparatul de sustinere a dintelui. Acesta devine mobil si poate sa cada chiar daca este complet sanatos, fara nicio carie. Exista si o predispozitie genetica spre paradontoza. Aceste persoane trebuie sa aiba o igiena bucala impecabila. Se recomanda periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, neaparat seara inainte de culcare, timp de 3-4 minute, pentru a indeparta cat mai bine resturile alimentare si pentru a da timp principiilor active din pasta de dinti sa actioneze. Controalele stomatologice preventive trebuie facute de doua ori pe an, pentru indepartarea tartrului. Trebuie evitat fumatul si consumul exagerat de dulciuri.

Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de ciuperci ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. Candida, ciuperca ce determina candidoza bucala este prezenta in mod normal, in cantitati mici, la nivelul gurii si a altor mucoase ale organismului. In mod obisnuit, ea nu produce leziuni. In conditiile aparitiei unor factori favorizanti, ciuperca se inmulteste excesiv si necontrolat invadand tesuturile din jur.

Factorii care favorizeaza aparitia candidozei sunt: un sistem imunitar deficitar (abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este deteriorata); modificarile hormonale din timpul sarcinii; nivelul crescut al glucozei in sange; igiena orala precara (in special la cei cu proteze dentare); abuzul de antibiotice. Cei mai predispusi la aparitia candidozei sunt sugarii (deoarece sistemul lor imun nu este complet dezvoltat) si batranii (datorita sistemului imunitar slabit).

Simptomele candidozei bucale la adulti sunt: senzatie de arsura la nivelul gurii si a gatului (de obicei acestea sunt simptome incipiente); pete albe aderente de mucoasa gurii si a limbii (tesutul din jurul acestor depozite albicioase este rosu si dureros iar daca este frecat in timpul periajului dintilor, poate sangera; aparitia unui gust neplacut sau a dificultatilor de a gusta alimentele.

In marea majoritate a cazurilor, durerile de dinti sunt produse de iritatii care apar din cauza temperaturilor scazute, cand smaltul dentar este afectat superficial. Acestea sunt de scurta durata, apar in mod spontan, dintii sunt extrem de sensibili la atingere sau la alternanta cald-rece, nervul dintelui este inflamat, creand o stare de disconfort, apar infectii si abcese. In alte cazuri, durerile de dinti pot sa apara din cauza curentului, a aerului conditionat, daca anumite plombe nu sunt bine fixate.
Produse recomandate: 2 buc. de Granule Argila Albastra - 500 gr. sau Pulbere de Argila Albastra - 1 kg. - 1 buc.