Comenzi la 0265 426.099 / 0752 784.916
Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 500 lei.

Afectiuni

Argila Albastra de Raciu

Pancreas, pancreatita, vezica biliara, colici hepatici, tumori

Pancreasul este o glanda situata sub stomac, de forma alungita, cu o greutate de circa 70 g., avand atat o secretie externa (exocrina) necesara digestiei, cat si o secretie interna (endocrina) necesare in reglajul glicemiei.

Cand pancreasul este bolnav, acesta devine ca o ?bomba atomica? pentru organism. Splina isi dubleaza volumul si doare. La ecografie nu se observa ca pancreasul este bolnav. Tumoarea la pancreas este foarte periculoasa deoarece nu prea se vindeca. Bolile pancreasului sunt:

* Pancreatitele acute ? cu dureri in epigastru, cu umflarea abdomenului (abdomen acut) datorita inflamatiei cailor biliare sau alcoolismului. Daca se blocheaza motricea intestinala, e necesara operatia.

Pancreatitele hemoragice, aparute la persoane obeze in urma unui pranz abundent (pot duce la moarte) sau care apar in urma bolilor infectioase (oreion).

* Pancreatita cronica este provocata de o obstructie partiala a canalului Wirsung (calculi, sarcoame), cu fecale albe si grasoase, cu resturi nedigerate de carne, cu diaree etc.
* Tumori pancreatice: cancer, sifilis, TBC etc.
* Diabetul zaharat caracterizat prin neputinta organismului de a utiliza zaharul (glucidele), ceea ce duce la cresterea zaharului din sange, care este eliminat prin urina (glicozurie). Rolul principal in metabolismul (intrebuintarea) glucidelor il are hormonul pancreasului numit insulina.

Inflamatia pancreasului, sau pancreatita, este probabil cea mai comuna boala a acestui organ. Disfunctia se poate rezuma la un singur sau mai multe episoade repetate sau poate deveni o boala cronica. Sunt multi factori asociati pancreatitei, printre care rani directe, anumite droguri, infectii virale, boli ereditare si deranjamente congenitale ale unui sistem.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic sunt durerile abdominale, deseori radiind spre spate, si scaderea in greutate sunt. Diagnosticul este dat in cele mai multe cazuri de tomografia computerizata, diagnosticul fiind de multe ori intarit de biopsie.

Vezica biliara (colecistul sau fierea) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat, avand rolul de a depozita bila secretata de ficat.
Ficatul si vezica biliara sunt afectate, cu predilectie, de mancaruri grase, carne in exces, dar mai ales de stres si de starile de dezechilibru emotional.

Multe dintre tulburarile ficatului si veziculei biliare nu au la baza modificari sau boli organice, cat mai ales tulburari functionale de tipul unei dischinezii biliare, al contractiilor anarhice, al intarzierii si golirii incomplete, al unei steatoze hepatice sau al unui ficat intoxicat. Aceste dezechilibre pot produce in organism multiple tulburari, cum ar fi starea de greata, de voma, senzatie de cap greu, insomnie, vedere tulbure, ameteli, palpitatii, arsuri la stomac, constipatie, varice, hemoroizi, iar pe plan psihic - izbucniri nervoase sau, in unele cazuri, melancolie si chiar depresie si atacuri de panica.

Tulburarile ficatului si veziculei biliare au implicatii si asupra altor organe cum ar fi stomacul, colonul, glandele endocrine, putand determina afectiuni precum gastrita, colita, pancreatita sau disfunctia tiroidiana.

Colecistite acute si cronice nelitiazice: Colecistita este inflamatia vezicii biliare si, de cele mai multe ori, este cauzata de infectiile microbiene cu baccili coli, baccili proteus, baccili tifici, dizenteric, colibaccilul, enterococ, streptococ etc. Acestia provoaca un proces inflamator la nivelul vezicii biliare. Colecistita acuta nelitiazica se manifesta prin dureri in hipocondrul drept, greturi, varsaturi, uneori reactie peritoneala, aerocolie sau semne de pseudoocluzie intestinala, febra si frisoane. Este mai frecventa la persoane peste 50 de ani. Poate avea mai multe forme - catarala, supurata, gangrenoasa, hemoragica. Colecistitele cronice nelitiazice sunt mai frecvente la femei. Lambliaza, hiperfoliculismul, tulburarile dispeptice pot declansa sau intretine procesul inflamator. Simptome: jena si dureri in hipocondrul drept, cu sau fara legatura cu alimentatia, greturi, balonari dupa masa, varsaturi biloase, tulburari de colon iritabil.

Alimentatia ocupa un loc important in tratamentul colecititelor: se vor evita ciorbele, sosurile, prajelile, condimentele iritante (piper, mustar, usturoi, saraturi) maionezele, conservele de carne, grasimile, aluaturile cu oua (cozonac, chec), ouale fierte tari, excesul de cruditati, prajiturile cu crema sau ciocolata care pot provoca contractii violente veziculare, spasme infundibulo-cistice si pot intretine gastro-duodenita sau enterocolita, favorizand dischinezia si infectia veziculara.

Litiaza biliara: Boala se mai numeste pietre la fiere sau colecistita calcaroasa, pentru ca in caile biliare intra sau extrahepatice se dezvolta calculi biliari. Boala este mai frecventa la femei, mai ales peste 40 de ani. In general, se observa mai mult la cei care abuzeaza de grasimi si au un teren prielnic cu predispozitie pentru aceasta afectiune genetic. Majoritatea acestor bolnavi sufera, de asemenea, de constipatie sau duc o viata sedentara si sunt mai comozi.
La inceput, simptomele lipsesc sau sunt foarte usoare, cum ar fi balonari, dureri vagi in hipocondrul drept si o serie de tulburari intestinale care constau in constipatie sau diaree. In cazul in care apar dureri violente, inseamna ca acea piatra a inceput sa se miste (sa migreze) sau se inclaveaza si atunci se contracta spastic vezica si produce dureri. Durerile sunt foarte vii, cu aspect de colica biliara si, din hipocondrul drept sau din epigastru, de unde apar, au tendinta de iradiere in spate si in umarul drept. Durerile sunt frecvent insotite de diaree dupa mese, varsaturi biloase, subicter sau chiar icter si uneori o stare febrila.
In cazul in care calculul este chiar la nivelul cisticului, colica biliara este prelungita si se va repeta la intervale mici, iar cand este in coledoc, boala se insoteste in mod constant de dureri, icter, febra. In cazuri rare, se poate complica cu perforatia colecistului, peritonite, pancreatite, hidrocolecist, hemocolecist etc.

Regimul alimentar in tratarea litiazei biliare va consta, in prima faza, numai in ceaiuri, sucuri de fructe sau legume, iar mai tarziu se vor putea adauga supe de zarzavaturi, compoturi etc. In afara crizelor, regimul va fi fara sosuri, grasimi, prajeli, ciocolata, alcool, tutun.
Produse recomandate: 4 x Pulbere de Argila Albastra - 1 kg.