Comenzi la 0265 426.099 / 0752 784.916
Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 500 lei.

Afectiuni

Argila Albastra de Raciu

Plagi (infectate, cangrenoase), furunculi

Plagile (leziunea pielii) sunt definite de medicii specialisti drept lipsa de continuitate a pielii, mucoaselor si a tesuturilor, aparuta ca urmare a actiunii unor agenti traumatici, care pot fi agenti fizici, chimici sau mecanici. In domeniul medical, in functie de \"adancimea\" lor, plagile sunt clasificate in doua categorii. Plagile superficiale afecteaza doar pielea si tesutul subcutanat, in timp ce plagile profunde depasesc aceste \"bariere\".

La randul lor, plagile profunde pot fi penetrante sau nepenetrante. In cazul primei categorii, leziunea depaseste foitele care invelesc organele si cavitatile abdominala si toracica, intinzandu-se si in interiorul corpului, putand afecta sau nu si organele interne. In cazul plagilor nepenetrante, leziunea nu trece mai departe de foitele protectoare ale cavitatilor si organelor.

De asemenea, in functie de felul in care au fost produse, plagile pot fi prin impungere, taiere, impuscare, zdrobire, muscare, etc. Pe langa modificarile fiziologice si anatomice pe care le pot determina, plagile sunt deosebit de periculoase si pentru ca sunt adevarate \"porti\" deschise in fata microbilor. Iata de ce, principalele masuri de ajutor in cazul unei astfel de leziuni trebuie sa aiba in vedere curatarea si dezinfectarea cat mai rapida a tesuturilor afectate.

Astfel, prima masura indicata este degajarea plagii prin scoaterea hainelor sau a incaltamintei care o acopera. Daca leziunea a aparut intr-o zona acoperita cu par, se recomanda indepartarea acestuia, pe cat posibil. Inainte de a incepe sa curete plaga, salvatorul ar trebui sa isi dezinfecteze mainile, prin spalarea cu apa si sapun si, eventual, clatirea cu alcool. Dezinfectarea leziunii se poate face cu un tampon din tifon sau turnand direct pe plaga substante dezinfectate, cum ar fi apa oxigenata, rivanolul, iodul sau betadina. Pentru a elimina riscul infectarii, plaga trebuie apoi pansata, folosind pansamente sterile si bandaje, care nu ar trebui sa lipseasca din nicio trusa de prim ajutor.

O serie de masuri luate in graba risca sa agraveze leziunile. Astfel, specialistii nu recomanda folosirea unor dezinfectanti puternici si iritanti pentru dezinfectare. Alcoolul sanitar sau tinctura de iod, aplicate direct pe plaga, pot provoca necrozarea tesuturilor. O alta masura nerecomandata este curatarea si pansarea cu ajutorul unor tampoane de vata. In acest caz, exista riscul ca scamele sa ramana in plaga si sa duca la infectie. De asemenea, salvatorii ar trebui sa evite extragerea corpilor straini infipti adanc in plaga, deoarece printr-o astfel de masura risca sa provoace o hemoragie importanta. La nevoie, plaga poate fi curatata de corpii mici aflati la suprafata ei, cum ar fi pietricelele sau nisipul.

Procesul de vindecare al plagilor se supune unui ?ceas biologic?, care nu poate fi modificat, astfel incat durata de vindecare a plagilor difera de la fiecare om in parte.

Furunculul este o infectie localizata intr-unul sau in mai multi foliculi pilosi. De cele mai multe ori este produs de o infectie stafilococica.

Furunculoza este afectiunea in care apar mai multe furuncule raspandite oriunde pe corp. Semnele si simptomele asociate cu aparitia unui furuncul sunt: nodul umflat, sensibil la nivelul pielii, de obicei rosu sau roz, care poate drena puroi, o zona tumefiata, rosiatica si dureroasa la nivelul pielii, febra si epuizare.

Furunculul poate disparea dupa fazele initiale de prurit sau de durere usoara. De cele mai multe ori, insa, furunculul creste rapid, in cateva zile. Pe masura ce puroiul se colecteaza in interiorul leziunii, presiunea si durerea cresc. Se va forma un cap cu un centru alb sau galben, apoi acesta se sparge, dreneaza si se vindeca. Furunculele pot aparea oriunde pe corp insa frecventa de aparitie e mai mare pe fata, gat, axile, fese sau coapse. Cauzele care predispun aparitia furunculelor sunt starea precara de sanatate, hainele care se lipesc sau care se freaca de piele, precum si afectiuni ca acneea, dermatita, diabetul, anemia.
Produse recomandate: 2-4 buc. Pasta Argila Albastra - 500 gr. sau 1-2 buc. Pulbere de Argila Albastra - 2 kg.