Comenzi la 0265 426.099 / 0752 784.916
Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 500 lei.

Afectiuni

Argila Albastra de Raciu

Cancer, leucemie

Cancer, Leucemie

Restrange!
Cancerul este o categorie de boli caracaterizate printr-o diviziune necontrolata a celulelor si capacitatea acestor celule de a invada alte tesuturi din organism, fie prin crestere directa in tesuturi adiacente (invazie) sau prin migratia celulelor spre locuri mai indepartate in organism (metastaza). Aceasta crestere necontrolata este cauzata de anormalitati in ADN, cum ar fi de exemplu mutatii ale genelor care controleaza inmultirea celulelor. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutatii pot duce la diviziunea si inmultirea necontrolata a celulelor si formarea unei tumori.

Tumora se poate referi la orice tumefiere (umflatura) anormala a unui tesut din organism, putand fi maligna sau benigna. Doar tumorile maligne sunt capabile de a invada alte tesuturi, capacitate numita metastaza. Cancerul e caracterizat prin diverse simptome care depind de zona afectata si caracterul tumorii. Un diagnostic definitiv necesita in general o examinare microscopica a tesutului afectat, obtinut printr-o biopsie.

Dupa ce a fost diagnosticat, cancerul este in general tratat prin operatie, chemoterapie si/sau radioterapie. Daca nu este tratat, cancerul cauzeaza moartea, fiind una dintre cauzele principale de deces in tarile dezvoltate. Multe tipuri de cancer pot fi tratate si vindecate, mai ales daca tratamentul incepe intr-o faza incipienta a bolii. Multe forme de cancer sunt asociate cu factori de mediu, fiind astfel prevenibile. Fumatul de tutun produce mai multe cazuri de cancer (pulmonar in acest caz) decat orice alt factor de mediu.

Leucemia este un cancer al celulelor sangelui. Celulele din sange sunt produse in maduva osoasa, care este un tesut prezent in majoritatea oaselor. In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca prea multe leucocite (celulele albe) si uneori acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Aceste celule se inmultesc in continuu, cand ar fi normal sa se opreasca din acest proces. Ele pot avea o diviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule. In timp, aceste celule anormale ajung sa inlocuiasca celulele normale - leucocitele, hematiile si trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare la nivel celular, necesara pentru o buna functionare a organismului, iar trombocitele ajuta in oprirea sangerarilor. In momentul cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini functiile. Ca urmare se pot produce sangerari si echimoze (vanatai) cu usurinta, poate exista o stare de oboseala continua sau persoanele in cauza se pot imbolnavi frecvent. Sunt patru tipuri principale de leucemie.

Starea de sanatate in leucemia acuta se poate agrava rapid. Pacientii cu leucemie acuta de cele mai multe ori se resimt imediat. La cei cu forma cronica evolutia este una lenta si de multe ori simptomele nu sunt vizibile decat atunci cand boala este avansata. Aceste doua forme - acuta si cronica - impart fiecare din tipurile de leucemie. Aceste tipuri sunt in functie de celula afectata - limfocitul sau mielocitul. Astfel exista:

* leucemie limfoblastica acuta: este frecventa la copii, dar poate aparea si la adulti
* leucemie mieloida acuta: poate afecta atat adultii cat si copiii
* leucemie limfoida cronica: este cea mai frecventa forma de leucemie a adultului, afectand in special batranii; copiii fac foarte rar aceasta forma, de obicei afectand persoanele de peste cincizeci de ani
* leucemie mieloida cronica: aceasta forma apare in special la adulti.

Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaste de ce unii oameni fac acesta boala si altii nu. Cercetarile au aratat ca unii oameni sunt mai predispusi decat altii la a face aceasta boala. Un factor de risc este orice factor ce poate creste sansa de a avea o afectiune.

Factorii de risc pentru leucemie sunt:

* tratamentele de chimioterapie (utilizate in tratamentul cancerului)
* expunerea la o serie de radiatii sau substante chimice la locul de munca
* fumatul.

Majoritatea oamenilor cu aceasta afectiune nu au acesti factori de risc. Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar exista rare cazuri in ceea ce priveste leucemia limfatica cronica.

Simptomele depind de cat este de avansata boala si pot include:

* febra si transpiratii nocturne
* infectii frecvente si neobisnuite
* astenie si fatigabilitate (oboseala)
* cefalee (durere de cap)
* aparitia de echimoze (vanatai) pe corp si sangerari la nivelul gingiilor si la nivelul rectului
* cresterea in dimensiuni a abdomenului, dureri in partea stanga a acestuia sau in umarul drept, datorita splinei marite
* tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gatului sau la nivelul canalului inghinal
* scaderea poftei de mancare si scaderea in greutate deoarece exista senzatia de plenitudine.

Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau niciun simptom decat cand boala este avansata.
Produse recomandate: in functie de stadiul in care se afla boala, min. 2 buc. de Pulbere de Argila Albastra - 1 kg., min. 4 buc. de Pasta Argila Albastra - 500 gr. si 5 buc. de Pulbere de Argila Albastra - 2 kg.